Istoricul Asociatiei Chinologice Napoca

Meritul infintarii asociatiei chinologice din Cluj il are regretatul profesor Kanabe´Gabor, care afland ca la Arad s-a infiintat Asociatia de Crescut si Dresat Caini din initiativa lui Fodor Stefan Gheiza din Arad a procedat inca din anul 1970 la adunarea si mobilizarea unui numar de chinofili, iubitori si detinatori de caini in scopul infiintarii si la Cluj a unei asemenea asociatii pentru o activitate organizatorica a sportului canin, pentru raspandirea cainilor de rasa, prasierea, cresterea, educarea, dresarea lor, organizarea expozitiilor si a probelor de lucru a canilor de rasa pura si sprijinirea actiunilor sanitar-veterinare pentru mentionarea efectivelor sanatoase, eliminand posibilitatea zoonozelor. Kanabe a luat legatura cu Fodor din Arad si s-a documentat de modalitatea infiintarii unei asociatii de profil chinologic.

Posibilitatile nu ne-au permis numai in primavara anului 1971, in 28 martie sa organizam adunarea de constituire a asociatiei din Cluj, intr-un amfiteatru al Institutului Agronomic Dr. Petru Groza. Prezenti au fost 41 persoane , chinofili, detinatori de caini, printre care persoane cunoscute in oras cum ar fi Prof. Dr. Docent Academician Adamesteanu Ioan, Prof. Dr. Saragus Stefan, Szinberger Alexandru, Pantea Ioan, Pop Viorel, Prof. Miron Soarec, Toth Kalman si alti.

Denumirea Asociatiei a fost: ASOCIATIA DE CRESCUT SI DRESAT CAINI DIN ROMANIA, JUD. CLUJ; care dupa scurt timp s-a transformat in ASOCIATIA CHINOLOGICA ROMANA, JUD. CLUJ

Adunarea de constituire a ales in conducerea asociatiei urmatoarele persoane:

Presedinti de onoare-prim secretar Duca Aurel, prof. Dr. academician Adamesteanu Ioan, Conf. Dr. Boitor Ioan, Dr. Baciu Dumitru, inspector sef veterinar, conf. Dr. Cristea Iosif

Presedinte - Dr. Bogdan Candin-med. Vet.
Vicepresedinte spor, competitii, conceptie - Kanabe Gabor
Vicepresedinte dresaj - ing. Bogran Emeric
Secretar conf .- Kozanlian Abre
Consilier juridic - Pop Viorel
Dresor. Plut. Maj. - Petrisor Mihai
Contabil - Tenkei Alexandru
Casier - Miclaus Viorica

In cursul verii anului 1971 doi membrii ai asociatiei: Kanabe Gabor si Ernyö Lenke au partcipat cu cainii la Expozitia Internationala Canina din Budapesta, obtinand rezultate foarte bune.

Cu ocazia unei adunari generale in cursul verii anului 1971, prof. Soarec Miron a propus ca un numar de 10-12 membrii sa participe si la Expozitia Mondiala Chinologica, organzata cu ocazia Expozitiei Mondiale de Vanatoare din Budapesta. Adunarea a votat o lista de 12 persoane pentru participare in cont propriu. Pana la urma au participat 7 persoane care au fost prezenti la diferite manifestatii ale Expozitiei Mondiale Chinologice.

In ziua de 6.11.1971 a avut loc la Oradea conferinta de constituire pe tara a asociatiei denumita de la acesta data Asociatia Chinologica Romana, unde au fost alesi prin vot urmatoarele persoane in conducera asociatiei:

Presedinte - Colonel Bundariu Lazar- Bucuresti
Presedinte cu conceptie - Fodor Stefan Gheiza- Arad
Secretar principal - Dr. Med. Vet. Farcas Gr.- Timisoara
Contabil sef - Bojidar Dragomir- Arad
Ocrotitor principal - Ing. Bogdan Emeric- Cluj
Consilier de propaganda - Prof. Kisa Ladislau-Oradea
Membrii - Dr. Ciobanu Radu- Arad, Av. Mircov Zlatoie - Timisoara

Asociatia a fost recunoscuta ca persoana juridica conform decretului 31/54.

Sediul central al asociatiei a fost fixat in mod provizoriu in mun. Arad, str. Varful cu Dor nr. 39.

In vara anului 1972 s-a organizat prima manifestare a asociatiei Cluj, cu ajutorul Institutului Agronomic Dr. Petru Groza-Cluj, in fata cladirii centrale, prin prezentarea cainilor de rasa, proprietatea membrilor asociatiei. Aceasta manifestare a avut un success rasunator in randul publicului clujean, aparand articole elogioase si in presa locala.

Tot in 1972 s-a organizat la Timisoara prima mare expozitie nationala din tara, unde am participat si noi cu un numar destul de mare de caini de rasa. Pana la aceasta data un numar de membrii ai asociatiei noastre au import numerosi de caini de rasa, mai ales din rep Ungaria. Tot cu aceasta data s-a constituit si Colegiul de Arbitrii, din membri cu o experienta mare in domeniul chinologic, cum a fost farmacistul Pop Tiberiu din Timisoara care a fost ales presedintele Colegiului de Arbitri , sau ing. Stravoiu Nicolae si ing. Bogdan Emerik proveniti din cadrul AJVPS-ului. Expozitia de la Timisoara a fost un mare success al chinologiei, prevazand o rapida dezvoltare a sportului canin in tara.

In vara anului 1973 a avut loc prima expozitie canina organizata de asociatia Cluj, in incinta strandului orasului, unde au participat si expozanti din alte judete, mai mult si un Rottweiler primul din aceasta rasa in proprietatea unui turist german aflat intamplator in oras. Succesul a fost si mai mare, numarul participantilor fiind de cateva sute.

Din punct de vedere organizatoric in anul 1972 Ministerul Agriculturii a dispus ca Acociatia Chinologica precum si celelate asociatii a crescatorilor de animale mici, gainarii, porumbari, iepurari, etc. sa se afiliaze la asociatia centrala AVIROM, a carei presedinte a fost generalul Doncea, unde sotia dansului avea si ea, conform regimului, o functie de conducere in aceasta asociatie. In 1973 conducerea AVIROM a avut o sedinta la Cluj, unde a incercat sa ne convinga ca nu avem alta cale decat sa ne incadram in aceasta ornanizatie.

Scopul nostru a fost sa fim primiti ca membrii cu drepturi depline in Federatia Chinologica Internationala( F.C.I.), dar statutul acestui organ nu permitea ca asiciatiile tarilor membre sa faca parte din alte organizatii cu au alt profil decat cel pur chinologic.

Dupa lupte indelungate si dupa ani de zile am reusit sa scapam de AVIROM si familia Doncea si am inceput demersurile pentru a fi membrii F.C.I.

Un sprijin serios am primit din partea conducerii MEOE din Ungaria cu care avem relatii foarte bune vizitandu-ne reciproc si tot reciproc invitandu-ne arbitrii la diferite expozitii si probe de lucru cu profil chinologic. Sediul asociatiei noastre a fost la inceput impreuna cu alte asociatii a crescatorilor de animale miciporumbari, iepurari, pasari ornamentale, ele apartinand AVIROM.

In anul 1975 am reusit la initiativa si sprijinul unui membru inimos, activ pe nume Raffay Stefan sa achizitionam un spatiu suficient de mare pe strada din central orasului, Brassai unde ne aflam si astazi. In cursul anilor am reusit o serie de imbunatatiri la sediu in ceea ce priveste mobilierul, instalatiile sanitare, birotica, etc.. Pentru a asigura o intretinere corespunzatoare o perioada de timp una din camera a fost inchiriata unei farmacii veterinare.

Pe primul loc in conducerea asociatiei a fost intotdeauna activitatea chinologica. In fiecare an, cu 1-2 exceptii, au fost organizate expozitii de frumusete pe baza standardelor stabilite de F.C.I. cu caracter national (CAC), iar dupa admiterea asociatiei in cadrul F.C.I. chiar si expozitii cu caracter international (CACIB).

Dealungul anilor am reusit sa cereem un prestigiu foarte bun a expozitiilor organizate de asociatia noastra, avand de fiecare data un numar impresionant de inscrieri la manifestarile noastre. Tot in cadrul asociatiei noastre, inca din primii ani am organizat si scoli de dresaj pentru cainii membrilor nostri, aceasta fiind o alt atractie a proprietarilor de caini din municipiul nostru. Pentru conducerea scolilor de dresaj am delegate persoane potrivite pentru absolvirea cursurilor de specialitate. Tot asociatia a avut grija de inchirierea terenurilor corespunzatoare desfasurarii activitatii de dresaj.

Inca din 1971 s-a procedat dupa infiintarea Asociatiei Chinologice Romane la deschiderea Cartii de Origine Romana a canilor de rasa sub conducerea lui Evellei Mihai din Timisoara. Exceptand cativa ani de la sfarsitul anilor 1970, cand COR a fost condus de ing. Stravoiu Nicolae, cunoscut chinolog din Bucuresti, Evellei Mihai a condus COR pana in anul 1993, dupa care doi ani aceasta functie a indeplinit-o ing Emeric

Bogdan si ing. Marton Csaba din Cluj. COR a revenit la Timisoara, fiind condusa de Simon Tereza si Marius Iliev. Din 2000 COR este condusa de d-na Radu Daniela. Conducerea COR, este o munca de mare incredere la baza careia stau datele furnizate de asociatii judetene prin chinotechnistii lor.

Asociatia noastra dupa noua denumire ASOCIATIA CHINOLOGICA NAPOCA a judetului Cluj, chiar de la infiintare este recunoscuta ca una din cele mai puternice asociatii din tara, atat prin numarul de membrii cat si prin seriozitatea muncii chinologice depuse in cursul anilor, de la infiintare si pana astazi.

Activitatea asociatiei noastre in cursul anilor a fost condusa de comitete de conducere alese si votate de adunarile generale ale membrilor sai. Au fost alesi membrii dintre cei mai priceputi si mai activi chinofili in fruntea caruia a fost ales un presedinte, care prin personalitatea lui a asigurat in fata organelor locale un prestigiu corespunzator al activitatii asociatiei. In aceasta functie amintim de Dr. Bogdan Candin, prof. Kanabe Gabor, cons. Juridic Pop Viorel, ing. Prodan Ioan-director al Directiei Agricole, ing. Tapalaga Anton-tot de la Directia Argicola. Din 1987-2002, presedintele asociatiei a fost d-l Maier Vasile, care a fost si presedinte ACHR. Au mai prezidat asociatia si Dr. Creteanu Horea, Dr. Timen Andrei, Bolog Andrei, Nicula Remus.

Asociatia chinologica din Cluj, chiar de la inceputurile sale a incercat sa organizeze filiale si in orasele judetului, cum ar fi in mun. Turda unde prin ajutorul Dr. Med. Vet. Bugnariu Pavel si general in rezerva Muresan Sever, Gazdac Ovidiu si d-na Lörint Elisabeta s-a infiintat o filiala, care ani de zile a activat vizibil organizand expozitii reusite. Momentan Turda are o asociatie chinologica proprie.

In linii mari acesta este istoricul asociatiei noastre de la infiintare si pana astazi, continuand o traditie de chinologie fructuoasa din perioada dintre cele doua razboaie mondiale.